خطرات آتش بازی کودکان
درست کردن آتش یکنوع بازی و سرگرمی برای کودک به شمار می آید که مهمترین خطر آن آتش سوزی است . این امر می تواند خطرات جبران ناپذیری را به وجود آورده و جان کودک و افراد خانواده را نیز در معرض خطر جدی نابودی قرار دهد .
۱ – کبریت و فندک را از دسترس کودکان دور نگه دارید و اجازه ندهید با آنها بازی کنند .
۲ – اگر از بخاری دیواری استفاده می کنید و آن را با پنجره مشبک فلزی قابل اطمینانی بپوشانید.
۳ – کودکان و سایر اعضای خانواده را با خطرات آتش آشنا کنید و اقداماتی را که باید در هنگام بروز حریق انجام گیرد به آنها آموزش دهید .
۴ – اشیای قابل اشتغال را در دسترس کودکان قرار ندهید .
۵ – موقع حمام کردن کودک آب حمام را دقیقا کنترل کنید .
موارد رعایت نکات ایمنی در مورد لوازم برقی ( اتو )
۱ – میز اتو کشی را با پارچه نسوز بپوشانید .
۲ – اتوی برقی باید به دستگاه تنظیم حرارت مجهز باشد .
۳ – کودکان را باید از نزدیک شدن به میز اتوکشی منع کنید .
۴ – پس از پایان اتو کشی ، اتو و سایر وسایل را فورا جمع کنید .
نکاتی که هنگام استفاده از چرخ گوشت باید به آنها توجه داشت
بعضی از کودکان از روی کنجکاوی به تقلید از حرکت غلط بعضی مادران دست خود را درون آن فرو می برند و در چنین موقعی فقط کافی است که در اثر حرکتی دگمه چرخ گوشت تغییر وضعیت داده و به کار افتد . هنگام استفاده از چرخ گوشت اعم از برقی یا دستی آن را روی میز یا سکویی که دست کودک به آن نمی رسد قرار دهید و برای جلوگیری از بد آموزی و خطری که خودتان را نیز تهدید می کند ، از میله مخصوص برای فرو بردن گوشت به داخل چرخ گوشت استفاده کنید .
رعایت نکات پیشگیری از خطرات داخل منزل
۱ – قابلمه آب جوش یا غذا را باید روی شعله عقبی چراغ گاز آشپزخانه قرار داده بطوریکه دستگیره آن در سمت عقب واقع شود زیرا در غیر اینصورت ، کودک به سهولت می تواند دستگیره قابلمه را در دست گیرد و آن را بکشد که با این عمل ، محتویات قابلمه به سر و رویش ریخته و موجب سوختگی او خواهد شد .
۲ – هرگاه خواستید روغن را در تابه روی اجاق خوراک پزی داغ کنید ، مانع نزدیک شدن کودک به چراغ خوراک پزی شوید ، زیرا احتمال دارد ترشحات روغن داغ به سر و روی کودک ریخته و موجب سوختگی گردد .
۳- هر عاملی را که موجب لیز شدن کف اتاق یا آشپزخانه می گردد فورا تمیز کنید تا مانع لیز خوردن کودک و آسیب دیدگی او شوید .
۴ – اگر لباسها را در تشت می شویید ، دقت نمایید که تشت آب جوش را روی زمین قرار ندهید زیرا ممکن است پای کودک به هنگام بازی به مانعی گیر کرده داخل تشت آب جوش واژگون گردد.
خطرات ساختمانی در منزل
۱ – اگر در منزل چاه وجود دارد ، حتما برای دهانه آن حفاظی تهیه کنید زمانیکه از چاه استفاده نمی کنید ، حفاظ را بر روی چاه قرار دهید تا مانع سقوط کودک بازیگوش بر روی چاه گردد .
۲ – کلیه پنجره ها را به نرده حفاظتی مجهز کنید .
۳ – اگر در منزل یا مجتمعی که زندگی می کنید حوض یا استخر وجود دارد ، باید شدیدا مواظب کودکان باشید که تنها به کنار حوض نروند .
۴ – اگر منزل دارای زیر زمین است در آن را همیشه قفل کنید تا کودک نتواند داخل آن شود .
۵ – هرگز در حیاط را باز نگذارید و حتما از قفل بودن آن مطمئن شوید زیرا کودک از غفلت بزرگترها استفاده کرده و از حیاط خارج می شود .
۶ – هر شی کوچک و نسبتا سنگینی را که کودک قادر است آن را پرتاب کند ، در دسترس او قرار ندهید زیرا ممکن است با پرتاب کردن آن موجب شکستگی شیشه ، آیینه ، لامپ برق ، شیشه تلویزیون و وارد آوردن خسارت مادی ، موجب پخش خرده های شیشه روی زمین گردیده و احتمالا دست و پایش را مجروح نماید .
پیشگیری از خطرات خارج از منزل
۱ – هنگام استفاده از اتومبیل ، مادر باید در صندلی عقب بنشیند و نوزاد یا کودک خردسال را در دامن خود قرار دهد و در تمام طول مسیر دستهایش بعنوان حایلی برای حفظ بدن کودک استفاده شود .
۲ – هنگامی که نوزاد یا کودک خردسال را به گردش می برید هرگز از کنار کالسکه دور نشوید و کالسکه را در شیبهایی که امکان راه افتادن آن وجود دارد پارک نکنید .
۳ – هرگز کودکی را که قادر به نشستن و کنترل خود نیست سوار اسباب بازیهای موجود در پارکها یا اماکن عمومی نکنید و این کار را به زمانی که کمی بزرگتر شد و توانست حداقل خود را روی وسیله بازی کنترل کند واگذارید .
۴ – دست کودک نو پا را هرگز رها نکنید ، یک لحظه غفلت ممکن است موجب پشیمانی عظیمی شود مخصوصا هنگام عبور از عرض خیابان بیشتر مراقبت نمایید .
۵- سعی کنید همیشه نام ، نام خانوادگی ، نشانی منزل و شماره تلفنی که می توان با والدین تماس گرفت را در قطعه ای کاغذ نوشته و آن را در جیب لباس او قرار دهید .
خطراتی که کودکان ۲ تا ۳ ساله را تهدید می کنند
در این سنین برای ارضای حس کنجکاوی اطفال نسبت به برق ، آتش و سایر اشیاء باید آنها را تا حدودی نسبت به این اشیاء آشنا کرد . هدف کودک پیدا کردن وسیله ای است که با آن بازی کند و سرگرم باشد . برای او اشیای سالم و خطرناک فرقی نمیکند زیرا او اختلاف آنها را درک نمی کند . در این سنین آشپزخانه محل جالب توجه اما خطرناکی برای کودک است . علت علاقه کودک به آشپزخانه وجود کمد و کشو و ظرفهای مختلف و رنگارنگ غذا خوری ، یخچال و اجاق گاز می باشد . منع کردن کودک از آشپزخانه امکان پذیر نیست ولی می توان به کودک یاد داد که چه جایی از آشپزخانه بنشیند و با چه چیزهایی بازی کند .
در این سنین باید کودک را از خطر آتش سوزی ، مواد محترقه ، جریان برق ، آبهای عمیق ، مواد سمی ، ماشین آلات و وسایل نقلیه و خفگی در اثر کشیدن کیسه های نایلون به سر حفظ کرد .
خطراتی که کودکان سه تا شش ساله را تهدید می کند
در سه سالگی وضع اخلاقی کودک برای مدت کوتاهی آرام می شود . بچه دو سال و نیمه دوست دارد مقاومت نشان دهد ولی بچه سه ساله به عکس دوست دارد با محیط سازش نماید و تسلیم گردد . از سن سه سالگی به بالا می توان به کودک عوض شدن رنگ چراغهای راهنمایی را یاد داد .
نکات پیشگیری از خطر در شیر خوارگاهها و مهد کودکها
الف ) باید توجه شود که تمام لوازم حرارتی مانند بخاری ، وسایل الکتریکی و … دارای روپوش استحفاظی باشد .
ب ) داروها و مواد ضد عفونی کننده باید در کمدهای قفل دار و دور از دسترس کودکان نگهداری شود .
ج ) اگر پنجره ها ، ایوانها و یا پله ها خطرات احتمالی داشته باشند باید اقدامات استحفاظی لازم برای حفظ جان بچه ها انجام گیرد .
د ) اشیای کوچکی که ممکن است کودکان اشتباها به دهان بگذارند و یا اسباب بازیهای کوچک و دیگر اشیای برنده را نباید در دسترس کودکان گذاشت .
قوانین ایمنی در کودستانها
کودکیار باید بدون اینکه در بچه ها ایجاد ترس و دلهره بنماید به آنها گوشزد کند که محتاط باشند . کودکیار هیچگاه نباید در زنگهای تفریح و ساعات بازی بچه ها را تنها بگذارد بلکه بازی بچه ها باید با نظارت و کمک او انجام شود . هنگام بازی نباید آنچنان اسباب بازیها را روی زمین گسترد که بچه ها روی آن لیز بخورند و بیفتد . کودکیار باید همیشه مطمئن باشد که بند کفشهای بچه ها بسته است و کودک هیچ وقت بی اجازه کلاس را ترک نکند . بچه ها اگر ناهار را در کودکستان صرف می کنند . حتما باید غذایشان در یخچال نگهداری شود تا از فساد آن جلوگیری شود .
موارد رعایت نکات ایمنی اتومبیل کودکستان
اتومبیل کودکستان وسیله جالب و در عین حال بسیار خطرناک برای کودک است . کودکیار باید دقت و مواظبت کافی به خرج داده تا کودکان را آرام و مرتب داخل ماشین قرار دهد و به راننده یادآوری کند که هنگام حرکت مواظب توقفهای ناگهانی ، پیچهای تند و سایر خطرات باشد تا کودکان در داخل اتومبیل روی هم نیفتند . دربهای اتومبیل برای کودکان حادثه آفرین است و باید آنها را از داخل قفل کرد و به بچه ها تذکر داد که مراقب باشند هیچگاه دستشان لای درب نماند . لازم است که همیشه شخص دیگری بجز راننده برای مواظبت از کودکان و پیاده و سوار کردن آنها در اتومبیل یا اتوبوس وجود داشته باشد .
نکات پیشگیری از خطر در دبستانها
در دبستان باید به بچه ها طریقه صحیح عبور و مرور از خیابانها و چهار راهها را آموخت . کلاس بچه های کوچکتر باید در طبقات پایین تر قرار داده شود و زنگهای تفریح باید کنترل کامل بر بازی بچه ها داشت تا بزرگترها مزاحم کوچترها نشوند .
منبع: وب سایت شبکه آموزش صدا وسیما